Ενοχλητική και επώδυνη δισκοκήλη; Η δισκοπλαστική είναι η λύση

Η σπονδυλική μας στήλη είναι η κεντρική σειρά οστών που στηρίζει ολόκληρο τον σκελετό μας και ταυτόχρονα ελέγχει και ρυθμίζει τις κινήσεις μας. Μπορούμε εύκολα να κατανοήσουμε λοιπόν γιατί οποιαδήποτε βλάβη στην σπονδυλική μας στήλη δημιουργεί πολύ σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα μας και συχνά καθηλώνει τον ασθενή στο κρεβάτι.

Ανάμεσα στα οστά της σπονδυλικής στήλης, προκειμένου να μην φθείρονται και τρίβονται, υπάρχουν μερικά μαλακά μαξιλαράκια που ονομάζονται δίσκοι, ή μεσοσπονδύλιοι δίσκοι και αποτελούνται από ένα εξωτερικό περίβλημα ιστών και έναν μαλακό πηκτοειδή πυρήνα στο κέντρο, που απορροφά τους κραδασμούς και λειτουργεί σαν φυσικό αμορτισέρ σε κάθε μας κίνηση.

Ωστόσο με την πάροδο του χρόνου, επέρχεται η φυσική φθορά των μεσοσπονδύλιων δίσκων, ενώ ορισμένα ατυχήματα ή απότομες κινήσεις μπορούν να επισπεύσουν την βλάβη τους.

Μία από τις συχνότερες παθήσεις που μπορούν να προκύψουν είναι η δισκοκήλη. Όπως συμβαίνει με όλες τις κήλες στο υπόλοιπο σώμα μας, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, στη δισκοκήλη, υπάρχει προβολή ενός εσωτερικού υλικού και συγκεκριμένα του πηκτοειδούς πυρήνα, μέσα από το ευπαθές ή τραυματισμένο ιστικό περίβλημα.

Η πάθηση αυτή είναι ιδιαίτερα επώδυνη και καθιστά αδύνατες τις καθημερινές δραστηριότητες, αφού οι σπόνδυλοι των οποίων οι δίσκοι έχουν υποστεί βλάβη, τρίβονται μεταξύ τους προκαλώντας ενοχλητικό πόνο.

Η δισκοκήλη ωστόσο μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα και αποτελεσματικά με την δισκοπλαστική. Πρόκειται για μία διαδικασία που εφαρμόζεται από εξειδικευμένο ορθοπαιδικό και αφορά στην επανατοποθέτηση του πηκτοειδούς πυρήνα στην αρχική του θέση.

Η δισκοπλαστική μπορεί να γίνει είτε με ανοικτή επέμβαση, είτε με δισκοπλαστική με ειδικό discogel που καθώς στερεοποιείται τραβάει πίσω τον πυρήνα, επαναφέροντας τον στο κέντρο του μεσοσπονδύλιου δίσκου.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.