Σε ποια προβλήματα υγείας μπορεί να οδηγήσει η αϋπνία;

Η αϋπνία είναι μία επίμονη διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μεγάλη δυσκολία σε έναν συνεχόμενο ύπνο και από δυσχέρεια στην έναρξή του. Οι παθολογικές επιπτώσεις της αϋπνίας είναι πολλές αν το άτομο αφήσει τη διαταραχή χωρίς να δει κάποιον ειδικό με βασικότερο σύμπτωμα την απώλεια ενέργειας στην καθημερινότητα. Η υγεία κλονίζεται και η απόδοση στην εργασία είναι πολύ μειωμένη.

Ποια είναι τα αίτια της αϋπνίας

Ο θόρυβος που μπορεί να επικρατεί στο δωμάτιο, το φως, το πολύ φαΐ πριν τον ύπνο, η καφεΐνη, το στρες, είναι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν αϋπνίες και ιδιαιτέρως πριν τον ύπνο πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου. Αν είστε γυναίκα πρέπει να γνωρίζετε ότι η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσει επεισόδια αϋπνίας.

Τα προβλήματα είναι πιο έντονα σε ηλικιωμένα άτομα και περιλαμβάνουν εγκεφαλικά νοσήματα, προβλήματα με την καρδιά, με την πέψη, ηπατική νόσος και άλλες ψυχιατρικές καταστάσεις.

Η αϋπνία επίσης, ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα που σχετίζονται με την μνήμη, σύνδρομο κόπωσης, ψυχολογικά προβλήματα, εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βουλιμία, διαταραχές σακχάρου κ.α.

Αποφύγετε την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια πριν πάτε για ύπνο και προσπαθήστε να τηρήσετε ένα συγκεκριμένο ωράριο κατάκλισης και αφύπνισης. Αν γυμνάζεστε, ασκηθείτε τουλάχιστον 3 ώρες πριν τον ύπνο και όχι αμέσως πριν.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.